8.1.11

Κυπριακές διαδρομές στο Δάσος Πάφου



Διαδρομή: Σταυρός της Ψώκας - Σελλάδι της Μοσφιλιάς
Προορισμός ο Σταυρός της Ψώκας αρχικά και ο ξενώνας του. 12€ το άτομο +6€ η θέρμανση. Όχι και άσχημα. Πρωινό ξύπνημα κατά τις 7:00 από συνήθεια. Έως τις 07:15 έχεις κατεβάσει τους χυμούς σου, τα κρουασάν σου, ένα σκέτο κυπριακό και μάζεψες και το camelbak που μόνο νερό δεν είχε. Όλα αυτά στα 850μ. μέσα σε ομίχλη, αντιαισθητικά πυκνή βλάστηση και αυτή την απαίσια βρώμα του βρεγμένου χώματος.



Κρήτου Τέρρα - Ανατολικός Γύρος
Επόμενος σταθμός ήταν το χωριό Κρήτου Τέρρα. Ένα χωριό της επαρχίας Πάφου, χτισμένο σε υψόμετρο 570 μέτρων. Εκεί λειτούργησε το πρώτο καζίνο της Κύπρου από το 1878 έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι ένα ειδυλλιακό, καταπράσινο τοπίο αγκαλιασμένο από βουνοκορφών, εκτός από βόρεια από όπου του επιτρέπει τη θέα του κόλπου Χρυσοχούς. Σκοπός μου ήταν να βρω το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που οδηγεί έως και τα Λουτρά της Αφροδίτης στο κόλπο Χρυσοχούς. Μία απόσταση 22Km που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και είσοδο στη χερσόνησο του Ακάμα. Έφαγα όμως ένα μεγάλο ΑΚΥΡΟ! Παντού πινακίδες, έξοδα, φυλλάδια, βέλη, σημάνσεις που οδηγούσαν πού; Σε ασφαλτοστρωμένα κομμάτια και δασικούς δρόμους διαπλατυσμένους.
Το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλου μήκους Ε4 επεκτάθηκε στην Κύπρο μετά από πρόταση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ορειβασίας το 2005 και περιλαμβάνει 539km. Στην Κύπρο, κύριοι εταίροι του προγράμματος είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και το Τμήμα Δασών. Το Ε4 συνδέει τα διεθνή αεροδρόμια της Πάφου και Λάρνακας. Η διαδρομή του μονοπατιού διασχίζει την οροσειρά του Τροόδους, τη χερσόνησο του Ακάμα και μεγάλο κομμάτι της υπαίθρου. Την 16 Απριλίου του 2003 η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ε.Ε. Πώς γίνεται να μην έχει Ε4 μια τόσο ωραία "ευρωπαϊκή" χώρα. Έτσι ο Οργανισμός Τουρισμού υποθέτω πως υποχρέωσε το Τμήμα Δασών να παραδώσει χάραξη μονοπατιών μεγάλου μήκους.



Αποτέλεσμα; Πάρε κάποιες παλιές οδικές αρτηρίες, κάποια ξεχασμένα νεροφαγώματα και κάτι μπαζωμένα ρέματα. Τα μονοπάτια αναφέρονται παντού με κάποια γενική περιγραφή, χάρτης όμως πουθενά! Άδικα απευθύνθηκα τόσο στο τμήμα δασών όσο και στον οργανισμό τουρισμού. Το επίσημο leaflet του Ε4 που διανέμει ο τελευταίος ιδικά είναι σε κλίμακα 1:200000!!! Ανάλυση που σκοτώνει δηλαδή. Τουλάχιστον ξέρεις οτι χάθηκες κάπου στη Κύπρο.



Κυπριακές διαδρομές αναλυτικότερα εδώ

Φωτογραφίες και κείμενα από RaiseO

Δεν υπάρχουν σχόλια: