31.1.10

11ος Δρόμος Βουνού "Υμηττός 2010" (31.01. 2010)

Ημιμαραθώνιος ( 21 χλμ )





Το αίσθημα του πόνου δίνει τη θέση τoυ στη διαύγεια του νου.Το σώμα υπακούει σε ένα σταθερό εσωτερικό ρυθμό,ένα μετρονόμο μουσικής,που η μελωδία στοχεύει σε μια διαρκής επανάληψη,παρακάμπτοντας κάθε σκέψη εγκατάλειψης.











11.1.10

Μέρες με ένα σκοτάδι που αναπλάθει τις απαρχές



Αλάνα κονσερβοποιημένη μικρών διαστάσεων.Μπήκε επιτελούς χορτάρι στο γήπεδο.
Οι παράγοντες του πορδοσφαίρου δίνουν το παρόν.
Μεγάλα αυτοκίνητα με τζάμια σαν τα μούτρα τους μαυρισμένα.
Για να γυμναστεί κάποιος πρέπει σαν τον κλέφτη να πηδάει τοίχους και συρματοπλέγματα.
Δραπέτης φυλακών,με αναγνωρισμένες τις οφειλές.....


Κάθε φορά στο βουνό του Υμηττού,η συνάντηση με επίδοξους κυνηγούς που εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους,είναι αναμενόμενη.
Σε αυτοκίνητα με ξύλινη βάση-κουτί στο πίσω μέρος τους,στοιβάζουν τους πολλά-υποσχόμενους τετράποδους αθλητές τους.
Το μέλλον ενισχύεται με αιώνιες και αθεράπευτες παλινδρομήσεις της παλάμης που προσφέρει αφειδώς το παρόν.......

5.1.10

Στην ίδια πόλη υπό καπνό...



Το τσιγάρο αποτελείται από πίσσα και νικοτίνη.

Η νικοτίνη, μία ελαιώδης χημική ένωση που περιέχει άζωτο.
Η νικοτίνη που εισπνεύσθηκε,φτάνει στον εγκέφαλο μέσα σε 8 έως 18 δευτερόλεπτα,διεγείρει τους νευρώνες και αυτομάτως στέλνονται διάφορα μηνύματα στα όργανα του καπνιστή. Δίνεται η εντολή να εκκριθεί αδρεναλίνη, "ειδοποιείται" η καρδιά να αρχίσει να χτυπά πιο γρήγορα, τα αγγεία συσπώνται, απελευθερώνεται γλυκόζη κ.λ.π.
Η νικοτίνη σε μικρή ποσότητα διεγείρει, ενώ σε μεγάλη ναρκώνει και προκαλεί το θάνατο.
Η περιεκτικότητα της στο αίμα πέφτει κατά 50% μισή ώρα μετά από μία ρουφηξιά και κατά 75% στα τρία τέταρτα της ώρας.
H νικοτίνη προκαλεί την έκκριση της ντοπαμίνης, μίας ουσίας που μοιάζει με ορμόνη, αλλά είναι νευροδιαβιβαστής. Η ντοπαμίνη συνδέεται με το αίσθημα της ικανοποίησης και της απόλαυσης του σεξ ή του καλού φαγητού.
Τα επόμενα τσιγάρα πάντως ανάβονται μηχανικά, γιατί δεν προκαλούν το ίδιο αίσθημα ευχαρίστησης. Ο οργανισμός μένει σχετικά αδιάφορος, επειδή τα επίπεδα της νικοτίνης δεν προλαβαίνουν να πέσουν στο μηδέν, και έτσι οι νευρώνες δεν διεγείρονται όσο με το πρώτο τσιγάρο.
Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, η νικοτίνη -δυστυχώς- διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα, ώστε να δημιουργούν νέους νευρώνες για την υποδοχή της, με αποτέλεσμα, όσο περισσότερο καπνίζει ένα άτομο, τόσο περισσότερα τσιγάρα να ζητά. Οι νέοι νευρώνες "απαιτούν" τη δική τους "δόση" και το αίσθημα "κορεσμού" των εγκεφαλικών νευρώνων από νικοτίνη ικανοποιείται πλέον με όλο και μεγαλύτερο αριθμό τσιγάρων.
Σύμφωνα με τη σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Χιούστον, αυτοί οι επιπλέον νευρώνες που κάνουν τον άνθρωπο να αποζητά όλο και περισσότερη νικοτίνη αρχίζουν να ατροφούν και να εξαφανίζονται περίπου ενάμισι μήνα μετά το κόψιμο του τσιγάρου.

Η πίσσα είναι ένωση πολλών και καρκινογόνων ουσιών, έχει σκούρο χρώμα και κολλώδη υφή. Επικάθεται στους βλεννογόνους τους στόματος, των πνευμόνων, του στομάχου και του εντέρου, συμβάλλοντας στην πρόκληση καρκίνου αυτών των περιοχών, αλλά και στην εκδήλωση εμφυσήματος, χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων κ.λ.π. Ο οργανισμός εν τω μεταξύ αναλώνει όλα τα αποθέματα βιταμίνης C.
Πολύ σοβαρή επιβάρυνση δημιουργείται στους βρόγχους και στους πνεύμονες.
Συμβαίνουν οργανικές παθήσεις της καρδιάς, ιδίως στηθάγχη.


Παθητικό κάπνισμα

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι καρδιακοί θάνατοι από το παθητικό κάπνισμα αποτελούν τα 3/4 του συνόλου των θανάτων από το κάπνισμα αυτό (60.000 περίπου το χρόνο στις ΗΠΑ, 3.000 περίπου κατ' αναλογία στην Ελλάδα).Έτσι, το παθητικό κάπνισμα κατατάσσεται ως τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου - μετά το ενεργητικό κάπνισμα και το αλκοόλ - η οποία μπορεί να αποφευχθεί.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας το 25-33% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα αφορά μη καπνιστές και οφείλεται σε παθητικό κάπνισμα.


Πηγή:www.nosmoking.gr